Dla wiele osób jedynym bardzo dobry sposobem na rozpoczęcie dnia jest kawa. Przygotowuje się ją na wiele możliwości i to, jaką kawę się pije, w każdej chwili zależy od tego, jaką wersję tego napoju lubi się najbardziej. Bardzo często kawa Warszawa jest parzona po turecku.
To oznacza, że kawa mielona jest zalewana wrzątkiem. Nie brakuje też miłośników kawy z ekspresu, czyli specjalnego urządzenia, które służy do przygotowywania kawy. W zależności od tego, jakie funkcje ekspres ma, taką kawę można w nim parzyć. Żeby kawa smakowała, musi być przede wszystkim dobrej jakość. Bardzo ważne jest także to, by kawa była świeża. Świeża kawa pachnie bardzo intensywnie. Aby zachować ją w takim stanie, zawsze trzeba ją trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. O ile kawa jest przechowywana tak, że ma do niej dostęp powietrze, to z czasami straci ona swój aromat, bo zwyczajnie wywietrzeje. Na pewno nie będzie taka kawa smakowała. Wielu ludzi nie kupuje kawy mielonej, tylko korzysta z takiej, którą dopiero trzeba mielić. Mają wtedy gwarancję, że ich kawa jest naturalna i świeża. Nie brakuje również smakoszy kawowego napoju, dla których wspaniała kawa to kawa rozpuszczalna i jedynie taką pijają. Na temat tego, która z kaw jest lepsza, istnieją skrajnie różnorakie opinie. Nie da się ich pogodzić, bo opinie te zawsze wynikają z indywidualnych preferencji. Jeżeli komuś smakuje kawa parzona, a nie lubi rozpuszczalnej, to nawet przewaga zwolenników picia kawy rozpuszczalnej nie zmieni jego upodobań. Dla każdego z nas inna kawa będzie tą najlepszą i smaczną. Takie upodobania racze rzadko się zmieniają.
Źródło informacji: najlepsza kawa.